Završen zimski seminar AST1U periodu od 17. do 23. februara 2008. godine u Istraživačkoj stanici Petnica održan je zimski seminar namenjen novim polaznicima (ASt1). Polaznici, njih 23, iz cele Srbije, su imali priliku da se upoznaju sa svim oblastima astronomije i njenim metodama. Ovaj seminar je bio osmišljen kao kratak kurs astronomije, ali i kao upoznavanje ove nauke u pravom smislu, a ne samo kao seta lepih fotografija i popularnih tekstova.

img_4426.jpg

Polaznici su imali prilike da slušaju sledeće teme: „EM zračenje“, „Šta je u stvari astronomija „Astronomska šetnja“, „Opšta astronomija“, „Sunce i aktivnost Sunca“, „Uvod u programiranje. Programski jezik C“, „Istorija astronomije“, Astrognozija – upoznavanje sa sazvežđima, „Zvezdani sistemi“, „Dvojne zvezde“, „Sunčev sistem“, „Pomračenja“, „Uvod u matematičku analizu“, „Međuzvezdana materija“, „Mehanika i termodinamika“, „Ekstrasolarne planete“, „Radio astronomija“, „Evolucija zvezda“, „Spektri. Spektralna analiza“, „Mala tela Sunčevog sistema. Asteroidi“, „Prevare u nauci“, „Meteorska astronomija“, „Uvod u verovatnoću i statistiku“, „Klasična kosmologija i standardni model Velikog praska“, „Optički teleskopi“.

Neki od predavača na seminaru su bili: dr Nada Pejović, dr Ištvan Vince, dr Slobodan Ninković, dr Zorica Cvetković, dr Dejan Urošević, mr Bojan Arbutina, dr Olga Atanacković, dr Zoran Knežević, dr Milan Ćirković, Ana Banković, Igor Smolić…

Pored toga održana je telekonferencija – predavanje preko Interneta, na temu „Teleskopi na Mauna Kei“. Uživo nam se obratio Nikola Milutinović, postdiplomac na Viktorija univerzitetu u Kanadi. Nikola je tokom jeseni 2007. godine boravio i radio na Mauna Kei.

Polaznici su imali i dva oblika samostalnog rada. Jedno je istraživanje u biblioteci i na Internetu i pronalaženje osnovnih astronomskih pojmova, a drugi je grupni rad na iyradi preyentacije i javnom predstavljanju odredjene teme.24. februar 2008. u 15:04 - AST1