Priprema za astronomsku olimpijaduU Istraživačkoj stanici Petnica su tokom prve polovine avgusta meseca 2008. godine održane pripreme nacionalnog astronomskog tima za učešće na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi

Ove godine Međunarodna astronomska olimpijada će biti održana u Trstu (Italija) u prvoj polovini oktobra meseca. Predstavnici tridesetak nacija uzrasta od 13 do 18 godina će se tokom sedam dana takmičiti u znanju astronomske nauke. Takmičari se oprobavaju u tri različita segmenta koja u zbiru daju krajnji rezultat. Rešavanje teorijskih zadataka problema, praktična obrada astronomskih merenja i njihovo naučno tumačenje, kao i veštine posmatranja teleskopom su oblasti u kojim treba da se pokažu svi takmičari.

Naš nacionalni tim od 8 predstavnika je odabran na Državnom takmičenju krajem juna meseca. U juniorskoj (osnovna škola) i seniorskoj (srednja škola) Srbiju će predstavljati Milena Milošević, Filip Živanović, Nataša Dragović, Dušan Joksimović, Aleksandar Miladinović, Dragan Simić, Ognjen Ivković i Marija Janković.

Deo zvaničnih priprema za učešće na Međunarodnoj olimpijadi podrazumeva praktične pripreme u Istraživačkoj stanici. One podrazumevaju snalaženje na noćnom nebu, rad sa teleskopom, korišćenje osnovnih astronomskih posmatračkih metoda, i obradu rezultata merenja.

Reprezentacija Srbije (tada SR Jugoslavije) prvi put je učestvovala na VII Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi 2002. godine i vratila se sa dve bronzane medalje. Naredne godine zbog atentata na premijera Srbije i vanrednog stanja nije bilo uslova za učešće na ovom takmičenju, ali već 2004. godine, sada već pod novim nazivom (Srbija i Crna Gora) naša zemlja osvaja jedno srebro i jednu bronzu.

Peking je tri godine pre sportske olimpijade, 2005, bio domaćin X astronomske olimpijade, na kojoj naši reprezentativci osvajaju dve bronze. Naredne godine u Mumbaju (Indija) kontinuirani rad sa našim reprezentativcima donosi ono što smo stalno priželjkivali, prvu zlatnu medalju. Luka Milićević i Nataša Dragović su se kao reprezentativci tada već Srbije, okitili prvim astronomskim zlatom, a pored toga osvojene su i dve bronzane medalje, kao i specijalna nagrada za najbolji teorijski deo.

Prošlogodišnje učešće je pokazalo uzlazni trend u kvalitetu naših takmičara, pa smo u na Krimu (Ukrajina) osvojili dva zlata, dva srebra i tri bronze.

Zanimljivo je da ove godine po prvi put u reprezentaciji Srbije imamo i učenike koji ne pohađaju Matematičku gimnaziju, koja je do sada bila neprikosnovena što se tiče kvlaiteta svojih učenika.

Pored Istraživačke stanice Petnica, kontinuirano u pripremama naših olimpijaca učestvuju i Društvo astronoma Srbije, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu i Matematička gimnazija. Koordinator svih aktivnosti na polju astronomskih takmičenja u našoj zemlji jeste Nacionalni astronomski olimpijski komitet.

Više na linku.16. avgust 2008. u 10:59 - ast