Prvi Zimski seminarNova grupa od 27 polaznika seminara Astronomije u IS Petnica je boravila od 28. februara do 6. marta. Srednjoškolci zainteresovani za astronomiju, koji su prvi put došli u Petnicu, su tokom 6 dana imali priliku da prođu kratak kurs astronomije i da se upoznaju sa svim oblastima ove nauke.

Neke od tema koje su predstavljene od strane naših eminentnih astronoma i naučnih radnika sa Astronomske opservatorije i fakulteta su: „Najveća otkrića moderne astronomije“, “Koordinatni sistemi”, “Zvezdana jata i Galaksija”, “Elektromagnetno zračenje”, Astrognozija, “Sunce”, “Sunčev sistem”, “Mehanika i Termodinamika”, “Istorija astronomske nauke”, “Javni nastup u naučnim predavanjima”, “Teleskopi”, “Crne rupe i neutronske zvezde”, “Mala tela Sunčevog sistema”, “Spektri i spektralna analiza”, “Evolucija zvezda”, “Dvojne zvezde”, “Ostaci supernovih”, “Promenljive zvezde”.

Predavači na seminaru su bili: Olga Atanacković, Zoran Knežević, Bojan Arbutina, Dejan Urošević, Nadežda Pejović, Slobodan Ninković, Milan Gošić, Igor Smolić, Dušan Onić, Marko Simonović, Nikola Božić i Ivan Milić.10. mart 2010. u 01:14 - AST1