Proširenje kapaciteta PetniceVlada Srbije uložiće 7,6 miliona evra u rekonstukciju i izgradnju Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva – jedinstvene naučne ustanove u jugoistočnoj Evropi.


Za dve i po godine, kada je planirano da radovi budu završeni, Istraživačka stanica svrstaće se, po uslovima za naučno-obrazovni rad, uz rame najboljim naučnim ustanovama te vrste u svetu.

Radovi će početi u martu sledeće godine, za tri nedelje biće tender za izbor izvođača. Oko 5,3 miliona evra biće uloženo u izgradnju i dogradnju infrastrukture, tako da će Istraživačka stanica raspolagati sa 17.000 kvadratnih metara i 170 ležajeva za smeštaj polaznika i stručnih saradnika. Za nabavku moderne opreme za rad biće potrošeno oko 2,3 miliona evra.

– Istraživačka stanica svrstaće se na sam vrh svetske rang-liste naučnih institucija tog tipa. Već 28 godina, koliko postoji, ona je lider ne samo srpske, već i nauke jugoistočne Evrope – kaže Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj. – Istraživačka stanica ključna je u razvoju naše budućnosti, jer su njeni polaznici najtalentovaniji učenici, koji će obezbediti podmladak nauke Srbije, tehnologije, inženjerstva…


– Na osmišljavanju projekta proširenja kapaciteta Istraživačke stanice bilo je angažovano više od 120 stručnjaka raznih profila. Novi prostor biće posvećen radu sa najmlađima, popularisanju nauke među darovitim osnovcima, zatim srednjoškolcima i studentima, ali i nastavnicima – kaže Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Protokol o realizaciji projekta rekonstrukcije i izgradnje Istraživačke stanice u petak su potpisali potpredsednik Vlade Božidar Đelić, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, i direktor ove naučne ustanove Vigor Majić.

Više o projektu na sajtu IS Petnica.

3D animaciju budućeg kompleksa možete pogledati na linku.

Prema: Večernje Novosti.20. novembar 2010. u 00:31 - ast