U potrazi za kometamaIako zbog gradnje novih objekata u IS Petnica ne organizuje jesenje seminare, Program astronomije je uspeo da uz podršku Astronomske opservatorije i FP7 projekta „Belissima“ organizuje Jesenji seminar astronomije za starije polaznike, na planini Vidojevica.

Danas je u Astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja počeo sa realizacijom srpski deo regionalnog posmatračkog projekta “MoneCom”. U projekat su uključeni učesnici iz Grčke, Hrvatske i Srbije,. “MoneCom” je deo međunarodnog projekta MONET (MOnitoring NEtwork of Telescopes) koji vode Institut za astrofiziku iz Getingena, Opservatorija „McDonald“ Univerziteta u Teksasu i Južnoafrička astronomska opservatorija.

Oni poseduju dva teleskopa sa ogledalima prečnika 1,2 metra, po jedan na svakoj hemisferi. Severni se nalazi u Teksasu, a južni u Južnoafričkoj Republici. Kako kod modernih teleskopa postoji mogućnost kontrole preko interneta, u projekat su se uključile i druge institucije iz različitih zemalja.

Na poziv dr Frederika Hesmana iz Getingena, jedna škola iz Hrvatske, dve iz Grčke i naša Istraživačka stanica Petnica predložile su zajednički projekt proučavanja kometa glavnog asteroidnog pojasa.

Na Vidojevici učenici srednjih škola sa teritorije cele Srbije, koji su polaznici petničkog seminara astronomije, posmatraju komete glavnog asteroidnog pojasa čije se orbite nalaze između Marsa i Jupitera, a koje samo ponekad pokazuju kometsku aktivnost.

One tada mogu da poprime magličast izgled i razviju za komete karakterističan rep. Kod nekih objekata ova aktivnost je prouzrokovana sublimacijom leda koji se nalazi na ovim telima i unutar njih.

Proučavanje vode u Sunčevom sistemu treba da razreši i načine kako je voda stigla do planete Zemlje, a smatra se da je odigrala važnu ulogu u nastanku života.

Ova posmatračka aktivost i seminar na Vidojevici traju do ponedeljka, 31. oktobra. Pored ovog udaljenog posmatranja, vršiće se i posmatranja sa najvećim teleskopom u našoj zemlji (60 cm) koji je u funkciji od proleća 2011. godine.28. oktobar 2011. u 17:02 - AST2